• drömmen om att fånga en karp från sjöns A-lag

Det är januari, det är kallt och, minusgraderna är ett faktum och isen ligger på sjöarna.. 
jag är ute och satsar stenhårt på en riktigt stor ismetad gädda på den tunna isen som just nu ligger... mitt i det fulla fokuset, ögonen spända på vipporna i den kalla brisen så hör jag ett ljud från telefonen... 

Email från Fiskejournalen, '' Maxa din semester '' 

Det var här jag satte planerna för att maxa mitt första pass efter karp i Sverige som ska bli något extra. 13 dagars fiske. På hemmaplan i Blekinge. 
Jag har aldrig fiskat 13 dagar i streck, inte ens när jag varit på resa i Europa..  Men det var inte helt säkert att jag skulle fiska i just den sjön, tankarna gick fram och tillbaka. är det verkligen här jag vill satsa?  kommer jag orka att fiska 12 nätter, 13 dagar..  i denna sjön, även om Svenskt rekord simmar här? Sjön är rätt liten, men den jävla sjön har knäckt mig förr.  Redan innan jag gick med i klubben så läste man om de stora karparna som kom upp där titt som tätt. Var det så enkelt som det såg ut? Är det bara att kasta ut en hundfoder på kroken så vips så har man fångat en av de största karparna?  Nej.. och återigen nej!  

Jag är inte säker, men jag gissar att jag har gjort 40tal olika pass nere i sjön, allt från längre pass med flertal nätter, till enkla nattpass till bara fiska 3-4timmar efter jag har jobbat natten. 

Så jag har blött mina linor där, jag har fångat oerhört mycket fisk.  Men INGEN större än 13,8.  Fanns det större fisk här i ens?  Jag har kanske vid ett tillfälle, skymtat en riktigt stor fisk. Men svårt på avstånd..  

mitt mål var att ta en riktigt stor fisk på botten, jag fiskade botten dagar då andra i klubben bara fiskade på ytan. Jag har gett mig fan på att det ska gå att ta dom på botten, Jag har vid ett endaste tillfälle stått med en slangbella, doggy och mitt 10ft Scope spö & försökt.. Men jag tror jag gav det tio minuter, sen sket jag i det igen. Jag gav bort hela min doggypåse till min hund där hemma, Bilbo. En svart numera lite gråhårig GoldenLabbe.  fyllde 13 år för ett par dagar sen. En dag ska jag skaffa mig min alldeles egna karphund. 

Hur som helst. 

Måndag 15/4-2019.    Tankarna snurrar.. låt denna jobbveckan gå snabbt som fan. För nu ska jag fiska..  Men nu var jag riktigt osäker om jag ska lägga mina dagar i Blekinge, eller ska jag ner till Skåne istället..  Målet i Skåne var att fånga sjöns största linjär, en fisk som är bra långt över femton kilo.  Men det som kliade var att mitt klubbmedlemskap i Blekinge hade jag sagt upp i höstas, det går ut 1/5. 2019.  Så tanken var att hela tiden maxa mina sista dagar i klubben. och KANSKE, ett jävligt svagt kanske, lyckas få ha en av de större fiskarna på min egen matta. För jag hade ju inte ens fått se en av de största fiskarna..  Kluven.. och nervös för vad som komma skall.. 

Det är Torsdag, 18/4-2019, Jag kommer hem efter nattjobbet, helt färdig... Jag ska på ett möte på eftermiddagen sen är de spikrakt ner till sjön.  Vaknar, och har försovit mig.. Missar mötet, och har inte packat en pinal.. Jag kommer iväg vid 17 tiden på eftermiddagen och beger mig spikrakt ner till sjön.  Vid sjön möter jag upp Leif, Stewart & Joakim. Vi blir 4 vid sjön över påsken.  Och jag har bokat en plats i mitten av sjön nummer 6.
 
 
det är en passage som är fiskens E22, Här är möjligheten till ett bra nattfiske ritkigt bra. Men jag har vid denna tidpunkt inte landat en enda fisk på natten i sjön, inte ett pet, inte ett pip. Knäpptyst..
 
Det tar 20 minuter, sen landar jag min första karp..  
 

Sedan är det tyst... Jag fiskar kvar på samma plats en natt till.  Leif har bra fiske inne på det grunda i sjön.. Och där inne finns platsen jag hade tänkt fiska från början. ''Beachen'' Plats 8. 
 
 
 
 
 
20/4-2019. Jag blankar natt två, och som jag brukar göra när jag fiskar, flyttar dit fisken är.  Så, jag gör en radikal flytt, drar mig till Beachen. Och det stannar inte där.. Jag blankar både, en.. två.. och tre nätter, tills 23/4. där landar jag min andra karp på detta passet, 5 nätter senare.  
Fisken väger runt 8 kilo. 
Jag släpper i fisken, och sätter mig och knyter i ny rigg. Och jag har ett nytt take. Krokar och den bara fortsätter tugga lina. Och sen kliver den av..  fyf*n va surt alltså. 

 
 

Och efter denna fisken och den tappade.. fortsätter det.. Natt 6 går..  Det är Onsdag 24/4. och jag beslutar att jag måste flytta igen.  Fisken är inte här där jag sitter.. eller så har dom bara beslutat att inte äta..  Men det gör dom, för Jovan har landat fisk på andra sidan sjön. I den djupare delen..  Så jag sätter mig på plats 5.  Det är där den djupaste delen är i sjön. Runt 4 meter strax utanför fötterna. 

Dagen är relativt tyst och vi gör några varv runt sjön för att se om vi kan hitta vart fisken är.. men det är väldigt ''fisktomt'' ser bara några mindre som styker fram och tillbaka.. 
Vi gör en utflykt till den lokala pizzerian och äter lite kebab.  Och den va verkligen 10/10. Sjukt bra! 

Så, när vi kommer tillbaka är det äntligen dags att mäska lite för natten. Bombar ut boilies och det tar inte lång tid innan första fisken går iväg. 
Och detta ska bli ett run av många.  Denna natten landade jag 2 fiskar som var mellan 12-12.5. 
 
 
 
 Har bara två slingar, därav finns de inga fler bilder på de andra fiskarna. Synd!

Vi är inne på torsdag den 25/5. Dag 7.  Dagen är extremt lugn och jag vevar upp spöna som vanligt, tar det lugnt.. Läser min nya bok jag köpt. Och går ett par varv, pratar med Jovan och försöker komma på vad jag ska göra denna natten som kommer. 
Kör in med Jovan till Ica och handlar glass, tror vi hade 26grader varmt i solen.  höll på att avlida i den galna värmen.. 

Natten kommer och jag har riggarna redo. Jag kör min gamla vanliga blowback rig med en storlek 4 krok.  Har verkligen hårdtestat dessa Korda Wide gape Gamakura krokarna nu, och är extremt nöjd, när vi var i tjeckien hårdtestade vi deras Krank Gamakura, också den är otroligt fin. Så lämnar det handslipade ett tag och håller mig på dessa. 

 
 
 
Jag använder mig av Ridgemonkeys RM Tec Soft braid. Rätt fint material som jag tycker påminner mycket om det gamla ACE materialet. 
Sedan en Korda Kicker i storlek medium, och en 4 krok. Det är rätt standard för mig!  Sen skiljer jag bara tafslängden åt i vilket vatten jag nu fiskar. 

Och jag la allting i en Solid bag för att dels få ut lite bete kring mitt krokbete. Men även för att få ut lite dip vid betet, få det lite extra attraktivt. 
(Gammal bild) Och bagen jag gör nu är lite finare än den på bilden. Annars samma setup. Hela bullar, halva, och krossade med pellets i. 

 
26/4-19. Hur som helst, även denna natt tar jag 2 fiskar också.   Dessa var på 12.1 och 12.3. 
Tog på samma som innan, Snowman, med Mp1 och Fp washed out på toppen. 
Äntligen hade fisket lossnat för mig lite. 
 
 
Kändes oerhört skönt.. för nu svarar sjön på vad jag gör, dom äter betet jag lägger ut, riggarna funkar, spottarna funkar. Nu är det all-in som gäller. 
Så vi vevar upp spöna även idag på dageen, och vi glider in till Ronneby med Gary och käkar på en dagens resturang.. att äntligen få i sig riktigt mat var extremt välkommet. Den maten & utflykten tackar jag för Gary!   Vi kommer tillbaka och kör och köper glass igen.. och handlar lite allmänt för dagen.. De är många timmar att försöka slå ihjäl på ett dygn när man fiskar karp och fisken är innaktiv på dagen. Så vi går ett par vändor runt sjön och kikar lite.  Men gör inga radikala förändringar för natten så Jovan fångar fisk, och jag fångar fisk. Jovan fångar lite större än mig, men det gör ingenting.

För efter ha suttit och inte haft så bra fiske i början av detta passet till att nu fånga två nätter i rad, Ja.. det ser jag lite som en framgång! något rätt gör jag..    För under dessa dagar när jag blankade så fick alla andra runt sjön, utom jag.. och då börjar man tvivla extremt på sig själv, så jag minns att jag pratade med några goda vänner som finns i min närhet på olika vis, och blev peppad då till att stanna kvar och inte ge upp, utdelningen kan komma snart, det kan vara ett napp ifrån drömfisken.. 


Vi går mot dag 9. 27/4. Och natten är väldigt tyst för mig.. Jag hör Jovans larm och jag börjar tveka återigen.. ligger riggarna rätt.. har de trasslat sig? eller ligger riggen över en sten? Är kroken naggad?  Så sjukt mycket tankar att gå igenom. Men somnar sent och vaknar upp vid 08 tiden av att jovan ringer, han är påväg till mitt tält.. Han hade varit och kikat hur det var hos Stewart som hade haft galet fiske inne på det grunda i sjön..  och Jovan hade också fångat inatt... Men hos mig var det tyst.. Jovan frågade mig om jag kunde fota hans 15kilos fisk..
 
Absolut, men det får vänta lite för jag vill verkligen ha i mina spön tills de heta timmarna är över innan jag vevar upp dom. 
Vi fotar Jovans fisk, jag hinner tar 3-4 bilder, sen hör jag hur min reciever piper till. Och jag har världens screaming take,. Och vilken tur jag inte vevade upp spöna för jag trodde att mina beten faktiskt låg rätt och fiskade bra. 

För nu kommer utdelningen av hårtslitande och att våga tro på sig själv, övervinna hjärnspökerna.. Jag drillar just nu en sanslöst tung fisk som jobbas hårt mot min slirbroms för att inte nå tunga stenar eller vass. 

Jag hoppar upp på vallen där jag sitter för att få upp linan från vatten ytan och kunna drilla fisken ovanför de värsta stenarna. Får stopp på fisken som sedan väljer att gå i sidled mot en av stenröserna och ön i mitten av sjön.  Panik, jag tänker nu eller aldrig. Så jag backar med full broms för att styra fisken så den kommer min sida av ön. Och de gör den precis, ''Svettigt värre''  Jovan står redo med håven och utbrister, Det är LUNA. Jag säger till honom att inte skämta om sånt, men ärligt de är LUNA. För er som inte vet så är Luna svenskt rekord på 32 kilo. Men jag tycker inte fisken är så stor. Men till slut ligger hon i håven och jag tar en snabb kik för att se om jag känner igen henne, och de visar sig att det är inte LUNA. Men det är en annan fisk som dom har döpt till Droppen.   Droppen var fångat 6 dagar tidigare av Joakim. Och nu har jag fångat henne. Det hör inte till vanligheten att hon kommer upp 2 gånger på knappt 1 vecka.  Mer två till fyra gånger på en hel säsong kanske.  

Men vi väger in henne på 20,80. Hon sög i sig en snowman innehållande av Mp1 hardhooker och en nerklippt FP washed out. 

 
Jag ringer runt till varenda karpkompis jag kan tänka mig är vaken för att berätta att jag har lyckats, jag ville såklart dela min lycka med andra jag känner, delad glädje är den bästa glädjen. 

Jovan frågar mig, Ska du åka hem nu? 
Jag svarar, Nej det tror jag inte, jag har ju Luna kvar att fånga.. det vore ju drömmen. 


Jag bjuder iallafall grabbarna runt sjön på pizza, så jag och jovan kör en runda på dagen och käkar en kebabtallrik var och kör inom affären och handlar lite för nu bestämmer vi oss för att sitta några extra dygn, Jag hade trots allt 3 nätter kvar. 

Och här tvärvänder mitt fiske. 

28/4.  Det är nu två dagar tills mitt medlemskap går ut i klubben. Jag hade valt att säga upp det tidigare av olika skäl. Och jag ville verkligen maxa.  Under natten till förmiddagen så landar jag 5 stycken fiskar. Inga större individer dessvärre.. Men vem fasen tackar nej till bra fiske och tut i larmen? 

 
Jovan hade inte tid att komma och hjälpa mig att fota, och stewart satt på andra sidan sjön så jag frågade inte honom.. Så alla fiskar fick simma tillbaka direkt från håven.. 
Och nu stöter jag på lite ilands problem, mitt tafsmaterial tar slut och mina hardhookers börjar också ta slut.. Så jag behöver gå över till Coatat material istället för soft.. Det är inget jag gillar då jag endast använder Coatat till mina multiriggar.   Vet inte varför jag aldrig kör mina snowmans med coatat material, kanske är bra?  Och ja, det underlättar lite med mina solidbags. 

Dagarna är rätt lika varandra, det var varmt och jäkligt så man fick dricka redbull och äta kass mat.. medans man läste boken man köpt. När jag har läst ut denna boken så ska jag köpa en ny bok och läsa, det är härligt att bara sitta i sin stol och läsa. tiden går snabbt och man sitter inte bara med telefonen hela tiden när man är rastlös. 
- 5/5. Rekommenderar den starkt. 

Hur som helst, så det är natten mot den 29/4.  Jag har inte ändrat någonting förutom tafsmaterialet.. Jag bombade på med rätt mycket boilies just nu och hade inte sämre fiske denna natten. Utan jag landar 4 stycken. Ännu mindre fiskar tyvärr.. Och jag ville inte ta upp och fota i onödan, släppte dom direkt från håven. 

Nu är jag väldigt nöjd, och väljer att packa ihop. Nöja mig med det fiske jag haft och få komma hem och sova i min egen säng och bara njuta.. 

Men jag stannar kvar.. jag väljer ett annat swim för att sitta sista natten. Tänk om karpgudarna hade min rygg nu och det var ett tecken att om du gör sista natten blir du välbelönad.. haha trodde jag..  Hade en fisk runt 01 på natten som fick gå direkt från håven ut i frihet.
Vaknar till igen vid 05 tiden när de ljusnar, jag har ett take men de släpper.. Jag tog aldrig i spöt och kollade, utan det var nog bara en Linebite.. ( som sedan när jag vevade upp visade sig vara att sänket var förlorat och jag hade inget bete kvar på kroken?)  
Men det tar inte slut där. Utan jag fångar min sista fisk för det året jag har lagt i klubben. En spegel på 12,8. Och den kunde inte motstå, en boilie direkt från påsen och en Fp washed out. 
direkt efter jag släppt denna fisken, tagit upp spöt till tältet drar det iväg igen, tok run på mitten spöt... och jag kan landa en liten 7kilos som också får gå direkt från håven ut i frihet.  majoriteten av fiskarna ser ju lika dana ut, och de är rätt så tråkigt, och därför besparade jag fisken stressen. 

 
detta var de sista jag gjorde i denna klubben. 30/4 2019. 
Framöver kommer ni kunna läsa om andra fiskepass från andra vatten! Det ser jag fram emot!

sen är det även snart dags för Etang la Saussaie med grabbarna grus, återkommer med en feting rapport från den resan. 

Skulle återigen vilja bara tacka alla som verkligen tar sig tiden att läsa min blogg. Ni är värda så himla mycket för mig och de gör ju att jag vill fortsätta skriva för er!

Må väl, Simon